Obiectivul nostru este imbunatatirea calitatii vietii copiilor si a famiilor acestora incercand prevenirea decesului si limitarea dizabilitatilor ce pot fi induse de boli detectabile prin screening neonatal. Articolele publicate pe acest site au caracter pur informativ si nu pot inlocui sfatul medicului specialist. |
Vizitati-ne de pe mobil! |
Siteuri recomandate
Screeningul auzului la nou nascuti pentru hipoacuzie |
![]() |
![]() |
Hipoacuzia profunda bilaterala permanenta reprezinta o conditie patologica importanta si relativ frecventa in randul nou-nascutilor, in Romania avand o incidenta de 1:630 de nou-nascuti. Din pacate, hipoacuzia este un defect invizibil la nastere, astfel incat copiii hipoacuzici arata si se comporta la fel ca nou-nascutii cu auz normal. De aceea, in lipsa unei detectari active a hipoacuziei, aceasta va fi depistata de-abia la 12-24 de luni, cand parintii observa lipsa de dezvoltare a limbajului la copil.
Cum se face testul? AABR Testul se efectueaza prin aplicarea a cinci electrozi pe capul nou-nascutului dupa care copilului i se prezinta, prin intermediul unei casti, o varietate de sunete. Cand nervul auditiv este stimulat, impulsul electric se transmite pana la creier. Acest impuls electric generat de nervi este inregistrat cu ajutorul electrozilor. Pentru screening este folosit un grup de sunete pentru a testa o arie mai larga a organului auditiv in acelasi timp. Testul dureaza aproximativ 15 minute. Testul se efectueaza prin plasarea in urechea nou-nascutului a unei sonde mici care contine un microfon si un difuzor. In timp ce copilul se odihneste, prin sonda se genereaza sunete. In momentul in care cohleea proceseaza sunetul, un impuls electric este trimis catre creier. Dar se inregistreaza si un al doilea raspuns care nu se indreapta spre nerv ci se intoarce in canalul auditiv al copilului. Acest produs secundar reprezinta emisiunea acustica.
Ambele teste sunt non-invazive si se desfasoara in timpul somnului. Desfasurarea optima si eficienta a acestui program de screening al auzului la nou-nascuti permite o detectie precoce (prima luna de viata) a hipoacuziei bilaterale permanente, un diagnostic obiectiv al acesteia pana la varsta de 3 luni si o interventie terapeutica adecvata (protezare sau implant cohlear) pana la varsta de 6 luni. Se asigura astfel, fara indoiala, conditiile optime pentru achizitia normala a informatiilor sonore si dezvoltarea normala a limbajului copilului.
Unde se poate face testul? Testarea auzului pentru hipoacuzie se poate face nou nascutilor la institutul de Fono-Audiologie si Chirurgie Functionala O.R.L. "Profesor Doctor O. Hociota" din Bucuresti (http://www.ifacforl.ro) sau in una din maternitatile incluse in programul de screening al auzului, adica: Spitalul de Obstetrica si Ginecologie “Prof. dr. Panait Sarbu” Bucuresti, Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului „A. Rusescu” Bucuresti si Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Dr. Dumitru Popescu” Timisoara. Sursa: Articolul "Detectia precoce a hipoacuziei la nou-nascut si interventia imediata", Autori : Dr. Alexandru Pascu si Dr. Madalina Georgescu, Institutul de Fono-Audiologie si Chirurgie Functionala ORL „Prof. Dr. D. Hociota” Bucuresti
|
|||
Last Updated on Monday, 14 March 2016 23:57 |